Най-традиционният холандски празник ще бъде отбелязан и в България
News.dir.bg - 25 Ноември 16:11
Най-традиционният холандски празник ще бъде отбелязан и в България. Благодарение на Посолството на Холандия в България ще имаме възможността да се запознаем с една от най-древните и интересни традиции – холандския празник Синтерклаас.

Синтерклаас, какъвто холандците го познават е светец, приятел на деца и възрастни. От векове насам празникът чества идването на Св. Никола, патронът - светец на Амстердам от Испания до Холандия.

Легендата за Синтерклаас е донесена от испански моряци, затова всички, дори и кралицата, очакват неговото появяване на кораб и го посрещат на пристанището точно на 5 декември. Традицията казва, че Синтерклаас има дълга бяла брада и язди бял кон, с който обикаля над къщите. Едва пристигнал, добрият старец тръгва да навестява деца и възрастни и да проверява дали са послушни, придружен от верния си помощник Черен Петър.

Понякога той лично посещава домовете като ръси бисквитки през комините, като символ на благоденствие. За да получи подаръка си, всеки преди лягане трябва да постави обувките си пред камината заедно със своите желания, бонбони, моркови, сено и захар за коня на Синтерклаас и да изпее песен. На следващата сутрин послушните деца намират в обувките си малък подарък или лакомства, а непослушните - клонки. Предвещавайки минаването на Синтерклаас през квартала всички празнуващи излизат на улицата, размахват знаменца, даряват му писмата си, хвърлят бисквити и бонбони в дворовете....и всичко това при звъна на черковни камбани и оръдейни залпове.

Синтерклаас забавлява най-малките и като ги кара да казват и саморъчно написани стихчета. Тези стихчета са обикновено шеговити и създават много настроение. В нощта на 4 срещу 5 декември TOP 100 DJs партито в завод Витоша ще приветства Синтерклаас и по този начин ще отбележи традиционния холандски празник, който се празнува на 5 декември. Този път празникът ще бъде модерен и различен, с много неочаквани подаръци за парти феновете.

Синтерклаас и неговият помощник Zwarte Piet или Черен Петър на български, ще представят част от холандската традиция и ще внесат традиционния празничен дух със специални сладки шоколадови букви, kruidnootjes – малки джинджифилови бисквитки, които са символ на изобилието.

Холандски десерти и качествена холандска музика в лицето на младия и талантлив диджей Franky Rizardo ще придадат различен облик на партито на DJ Mag. Посолството на Кралство Нидерландия в България стои зад инициативата младите хора да разберат повече за холандските традиции по един нетрадиционен начин.
Развлечения / Култура


ОЩЕ НОВИНИ 

Нов музей приютява българското наследство
- 19 Февруари 11:43
Амбициозна цел са си поставили фондация Мизия и учредителят й – Светослав Кантарджиев – да създадат музей, в който да се събират, реставрират, консервират и излагат на показ значими исторически и...
Развлечения / Култура
 
Столична галерия представи млади художнички
- 12 Февруари 17:45
Възпитаничките на Националната художествена академия Гергана Траянова и Десислава Минчева получиха подкрепата на галерия „VIP“.
Развлечения / Култура
 
Столична галерия дава поле за изява на нови таланти
- 28 Януари 11:27
Новосъздадената галерия „VIP“ подхожда смело и със загриженост към младите български таланти и дарования в областта на изобразителното изкуство.
Развлечения / Култура
 
Йонов & Балкански с нова изложба
News.dir.bg - 12 Януари 11:09
На 11.01.2010, понеделник, от 18 часа Галерия Арте открива изложба - скулптура и живопис на авторите Евгени Йонов и Александър Балкански.
Развлечения / Култура
 
Радост Станчева се завръща с нова стихосбирка
News.dir.bg - 17 Февруари 16:06
След дванайсет години мълчание поетесата Радост Станчева напомня за себе си с нова стихосбирка, съобщиха от издателство “Джойс Медия”.
Развлечения / Култура
 
търси в новини


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ В картинки
Един истински „смарт“ телефон
Новият Sony Xperia Z1 – смартфон за фотографи и не само…
Смарт телевизор Samsung = 100% забавление у дома
Ще се влюбите… в своя смарт телевизор
Богат звук с 3D дълбочина от Samsung AirTrack HW-F450
Удължен е конкурсът за 130-метровия паметник на Левски
Забавлявайте се повече със Samsung Blu-ray HDD
„Кариера в България. Защо не?“ – статистика, тенденции, нагласи за професионалното и лично развитие в България
Samsung UE40F6670 - изключителен 3D LED телевизор
Меркурий, Венера и Юпитер ще танцуват на небето

АРХИВ НА ЗАГЛАВИЯТА
« « март 2024  
П В С Ч П С Н
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | какво ново | Мобилна версия Copyright © 2016 Dir.bg. All rights reserved.