„Кариера в България. Защо не?“ – статистика, тенденции, нагласи за професионалното и лично развитие в България
„Кариера в България. Защо не?“ – статистика, тенденции, нагласи за професионалното и лично развитие в България
- 04 Октомври 15:57
Форумът „Кариера в България. Защо не?“ за шеста поредна година събра българи с образование и/или опит в чужбина, компании, неправителствени организации, медии и специални гости. Събитието се състоя на 12 септември 2013 г. в Интер Експо Център, София. За втора поредна година форумът се премина под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев, а официалното откриване беше направено от г-н Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България. Форумът се организира от сдружение „Тук-Там“ и фондация „Идентичност за България“ с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина.

В предварителната онлайн регистрация се записаха 1270 кандидати с международен опит и/или образование от 41 държави, а още над 100 се регистрираха за участие на място. Най-популярната дестинация, както и миналата година е Великобритания, откъдето идват 23% от участниците на форума. Следват Германия, САЩ и Холандия с по около 8%, а сред първите десет са още Франция, Дания, Италия, Испания и Австрия. Сред кандидатите имаше и хора с опит от по-екзотични държави като ЮАР, Венецуела, Бразилия. Във форума са се включили и много българи с получено образование в България, но натрупан и международен опит по обмен, стаж или работа.

Според данните от регистрационните форми най-желаните сектори, в които кандидатите искат да се развиват са PR/ Реклама, Консултантски услуги, Информационни технологии, Мениджмънт / Управление. Популярни сред кандидатите са също сферите Правителство / Публичен сектор, Маркетинг, Неправителствени организации, Енергетика и Изкуство.

Над 75% от участниците на форум „Кариера в България: Защо не?“ 2013 г. са намерили работодател, който харесват. Едва 39% обаче са намерили подходяща свободна работна позиция или стажантска програма. Като цяло форумът е оправдал очакванията на над 83% от участниците, като някои от участниците са заявили, че дори ги е надминал. Почти всички (84%) биха препоръчали форума на свои колеги или приятели догодина. Основните забележки и препоръки към форума бяха да бъдат представени компании от повече различни сектори, както и повече неправителствени организации. Засилен интерес имаше и към кариерните консултации и възможността за съвети и препоръки от специалисти. В събитието се включиха рекорден брой изложители – 63. Спонсори през 2013 г. са Philip Morris, HP, Telerik, Демакс АД, Virtual Affairs, Manpower и Coca Cola.

На въпроса „Намерихте ли хора, които бихте назначили на работа?” 95% от анкетираните отговарят, че са харесали кандидати, които ще поканят на интервю, а 80% вече са уредили интервю с потенциални бъдещи служители. Кандидати имаха възможност да се запознаят с работодателите и по време на фирмените презентации, а за интересуващи се от неправителствения сектор беше създадена Алея на инициативите, в която се представяха организации и проекти на българи, завърнали се от чужбина.

Според работодатели младежите с образование в чужбина имат по-практически знания, по-адаптивни са към смяна на средата, по-целеустремени са, по-иновативни са и знаят повече езици на ниво близко до майчин. Предизвикателствата при работа с такива кандидати е, че те често не са наясно с реалността в България и не познават спецификата на пазара, имат по-голямо самочувствие и по-големи изисквания за възнаграждение, по-често сменят работата си.

Паралелно с щандовете на фирмите, течеше и семинарна програма, в която се включиха 33 лектора – експерти, мениджъри, общественици с международен опит. Най-популярните лекции в нея е „България 2020: перспективи и рискове“” с участието на Елица Панайотова, Елена Маринова и Зоя Паунова, както и презентациите „Успехът в България” и „Защо останах?“. С подкрепата на BulStream и OFFNews семинарната програма беше излъчвана онлайн, а посланици на организаторите по света осъществиха групови гледания в Шотландия, Англия, Германия и Холандия. В събитието се включиха над 50 медийни и организационни партньора. Форумът даде възможност и за запознанство между участниците, което се потвърждава от резултатите от анкетата, в която 74% потвърждават, че са намерили полезни и интересни контакти. След края на заетия ден беше организирано афтър парти за участниците във форума в Студио 5.

На въпроса дали ще се върнат в България, 24% от участниците отговарят категорично да, 48% са се върнали, 27% се колебаят, а под 1% от анкетираните са заявили, че не смятат да се връщат в родината.

Форумът „Кариера в България. Защо не?“ е посетен от над 6000 българи през годините. Организаторите целят да предоставят всеобхватна информация за средата в България, за да могат участниците да направят информиран избор за своето професионално и лично развитие. Това е причината за старта на целогодишния проект „Аз избрах. Кариера в България“ azizbrah.karieravbulgaria.com, които представя истински истории на живота и кариерата тук на българи, върнали се и реализирали се в родината.



Снимки от събитието можете да намерите на официалния сайт karieravbulgaria.com.
Икономика / Бизнес


ОЩЕ НОВИНИ 

Един истински „смарт“ телефон
- 20 Декември 10:30
Икономика / Бизнес
 
Новият Sony Xperia Z1 – смартфон за фотографи и не само…
- 17 Декември 14:46
Икономика / Бизнес
 
Samsung – по-близо до потребителя
- 30 Юли 11:25
В сектора на бялата и черна техника Самсунг ще изненадва с иновативни продукти
Икономика / Бизнес
 
В Румъния ядат български хляб
News.dir.bg - 24 Март 12:50
От няколко седмици в Румъния ядат български хляб, а по Великден ще имат и български козунаци.
Икономика / Бизнес
 
„Тойота Балканс” с превантивна сервизна кампания
„Тойота Балканс” - 15 Февруари 00:00
„Тойота Балканс” стартира превантивна сервизна кампания за коригиране на педала на газта от понеделник, 15 февруари 2010 г.
Икономика / Бизнес
 
търси в новини


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ В картинки
Един истински „смарт“ телефон
Новият Sony Xperia Z1 – смартфон за фотографи и не само…
Смарт телевизор Samsung = 100% забавление у дома
Ще се влюбите… в своя смарт телевизор
Богат звук с 3D дълбочина от Samsung AirTrack HW-F450
Удължен е конкурсът за 130-метровия паметник на Левски
Забавлявайте се повече със Samsung Blu-ray HDD
„Кариера в България. Защо не?“ – статистика, тенденции, нагласи за професионалното и лично развитие в България
Samsung UE40F6670 - изключителен 3D LED телевизор
Меркурий, Венера и Юпитер ще танцуват на небето

АРХИВ НА ЗАГЛАВИЯТА
« « март 2024  
П В С Ч П С Н
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | какво ново | Мобилна версия Copyright © 2016 Dir.bg. All rights reserved.