Нов музей приютява българското наследство
Нов музей спасява българското наследство
Нов музей приютява българското наследство
- 19 Февруари 11:43
Амбициозна цел са си поставили фондация Мизия и учредителят й – Светослав Кантарджиев – да създадат музей, в който да се събират, реставрират, консервират и излагат на показ значими исторически и културни ценности. За проекта вече се набират археолози, културолози и други специалисти, които да съдействат в благородното начинание.
Значима част от националното ни наследство е забравено от държавата и оставено за разграбване и разрушаване, казват от фондацията. Много паметници,  творби на наши художници и скулптори , много етнографски предмети и такива с историческа стойност, които би трябвало да бъдат показвани на бъдещите поколения, са изоставени по различните краища на страната, често без никакви условия за правилното им съхранение. От фондацията смятат, че когато музеят е готов ще се намерят и много дарители, и колекционери, които да безвъзмездно да обогатят експозицията му.



Една от мисиите на фондацията е да популяризира българското историческо и културно наследство и то най-вече сред младите хора, за да не забравят произхода си, да помнят историята и изкуството си, а с това да обичат Родината си повече и да я напускат по-рядко. Според учредителя на фондацията в това начинание държавата се проваля най-много, като дава за пример опаковането на паметници, което се случи в София като кампания на Националния историческо музей преди няколко дни и възмути столичани.



Светослав Кантарджиев е изявен член на Съюза на колекционерите в България и притежава арт галерия, чрез която дава шанс на млади таланти от Националната художествена академия да направят първата си изложба, като много от тях печелят и стипендии, финансирани от галерията.
Развлечения / Култура


ОЩЕ НОВИНИ 

Столична галерия представи млади художнички
- 12 Февруари 17:45
Възпитаничките на Националната художествена академия Гергана Траянова и Десислава Минчева получиха подкрепата на галерия „VIP“.
Развлечения / Култура
 
Столична галерия дава поле за изява на нови таланти
- 28 Януари 11:27
Новосъздадената галерия „VIP“ подхожда смело и със загриженост към младите български таланти и дарования в областта на изобразителното изкуство.
Развлечения / Култура
 
Най-традиционният холандски празник ще бъде отбелязан и в България
News.dir.bg - 25 Ноември 16:11
Развлечения / Култура
 
Йонов & Балкански с нова изложба
News.dir.bg - 12 Януари 11:09
На 11.01.2010, понеделник, от 18 часа Галерия Арте открива изложба - скулптура и живопис на авторите Евгени Йонов и Александър Балкански.
Развлечения / Култура
 
Радост Станчева се завръща с нова стихосбирка
News.dir.bg - 17 Февруари 16:06
След дванайсет години мълчание поетесата Радост Станчева напомня за себе си с нова стихосбирка, съобщиха от издателство “Джойс Медия”.
Развлечения / Култура
 
търси в новини


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ В картинки
Един истински „смарт“ телефон
Новият Sony Xperia Z1 – смартфон за фотографи и не само…
Смарт телевизор Samsung = 100% забавление у дома
Ще се влюбите… в своя смарт телевизор
Богат звук с 3D дълбочина от Samsung AirTrack HW-F450
Удължен е конкурсът за 130-метровия паметник на Левски
Забавлявайте се повече със Samsung Blu-ray HDD
„Кариера в България. Защо не?“ – статистика, тенденции, нагласи за професионалното и лично развитие в България
Samsung UE40F6670 - изключителен 3D LED телевизор
Меркурий, Венера и Юпитер ще танцуват на небето

АРХИВ НА ЗАГЛАВИЯТА
« « април 2024  
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | какво ново | Мобилна версия Copyright © 2016 Dir.bg. All rights reserved.