В Румъния ядат български хляб
От няколко седмици в Румъния ядат български хляб, а по Великден ще имат и български козунаци.
Фирма „Нилана” е първият български индустриален производител на хляб, който стъпва в Румъния със собствени обекти. В град Миовени с население 36 000 човека имат съвсем от скоро български хляб, а от няколко дни и в Гюргево (70 000 жители) зареждат от продуктите на „Нилана”.
Фирмата е изградила собствени пекарни в магазините „Кауфланд” по модела, който „Нилана” вече прилага в България. До юни е предвидено и отварянето на трета пекарна в град Кампина (38 000 жители).
Така „Нилана” достига до близо 144 000 потенциални румънски потребители. Двете пекарни до момента се обслужват от 10 човека румънски персонал, които са преминали едноседмично обучение от технолозите на фирмата в България.
Общата стойност на инвестицията до момента е 160 000 хиляди лева и се очаква да бъдат инвестирани до 500 000 лева до края на годината.
Производителят на хляб решава да инвестира в собствени обекти в Румъния, тъй като много от румънците вече купуват продуктите на „Нилана” от магазините и хипермаркетите в Русе и Варна, така популярни сред румънците като шопинг дестинации и място за почивка. Още преди навлизането на „Нилана” в Румъния вече има генериран интерес към българския хляб, тъй като местен румънски производител пуснал хляб с името „Български”.
На румънския пазар „Нилана” присъства с над 90 артикула. Всички артикули: хляб, закуски, сладкарски изделия се приготвят на място. От 27 март ще се пекат на място козунаци и козуначени рула с мармалад.
|