Кулинарна академия в Добрич от 2008 г.
БТА
- 13 Април 15:37
Кандидати от България и от съседните държави ще могат да се обучават в единствената за Югоизточна Европа Кулинарна академия, която ще бъде открита през февруари 2008 година в Добрич. Академията ще създава и подобрява квалификацията на главни
готвачи, без ограничения на тяхната възраст, каза на
пресконференция в пресклуба на БТА днес Фредерик ван Холандер,
основател на HRC International.
Курсът на обучение е разработен от висши кулинари и експерти
от индустрията. Широкообхватното практическо обучение в
академията е съчетано с платен стаж в индустрията в луксозни
ресторанти и утвърдени световноизвестни хотели и курорти.
Задължително условие е преминаването през 6-месечен курс по
английски език, който се организира от Международeн
колеж-Албена.
Основната идея на академията е подготовката на кадри, от
които туризмът у нас изпитва остър недостиг, каза Благой Рагин,
председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска
асоциация. Тази индустрия за съжаление не е застъпена в
образованието и с нарастването на туристическия бизнес, този
недостиг ще се задълбочава, смята той.
Курсът на обучение е двугодишен и ще струва 784 евро на
семестър. Стажовете дават възможност за печалба на около 1000
долара месечно, като продължителността им е от 5 до 18 месеца.
Предвижда се редуване на 6-месечно обучение в Академията с
3-месечен стаж в индустрията.
Освен усвояване на практически знания и усъвършенстване на
кулинарните умения, курсът предвижда и теоретична подготовка по
предмети като стокознание на хранителните продукти, разработване
на меню, отчетност и контрол на разходите, английски език,
компютърна грамотност. HRC кулинарна академия е основана от HRC International, която е сред водещите международни организации за подбор и обмен на кадри, уточни Фредерик ван Холандер.
|