Хитовете на 20-тото издание на Киномания
News.dir.bg - 27 Октомври 11:28
“Завръщане“ на Педро Алмодовар е сред горещите премиери на 20-ата Световна панорама Киномания-2006.
В рубриката са най-новите заглавия на едни от най-коментираните режисьори в световен мащаб, съобщиха организаторите, цитирани от БТА. Тази година в Кан целият женски актьорски състав на “Завръщане“ получи награда, което се случва за пръв път в историята на известния фестивал.
В програмата на юбилейната Световна кинопанорама - от 3 до 23 ноември в НДК - са 72 филма, 50 от които пристигат специално за събитието и ще бъдат представени единствено на Киномания-2006. Билетите за всички прожекции са с цени 6 лв. и 4 лв. За първи път програмата ще бъдат представена извън столицата - голяма част от филмите ще могат да се гледат в кино “Лъки“ в Пловдив.
В афиша на Киномания са най-горещите хитовете, фестивалните фаворити, пропуснатите шедьоври, както и едни от най-новите филмови изкушения от азиатската, британската, френската, италианската кинематография, най-новото от българското кино, интересни заглавия от американското независимо кино и любопитна
документална програма.
Между продукциите в рубриката “Горещи премиери“ са още “Вавилон“ - новият филм на Алехандро Гонсалес Иняриту /познат на българските зрители с шедьовъра си “21 грама“/, носител на награда за режисура от фестивала в Кан, “Взлом“ на Антъни Мингела /“Английският пациент“/, представен току-що на фестивала в Торонто, костюмната драма със запомнящ се саундтрак “Мария Антоанета“ на София Копола, с която ще бъде открита юбилейната Киномания.
Филмите с най-големи успехи от световните фестивали са в рубриката “Фестивал на фестивалите“. Тук силно присъствие има руското кино с два филма на Алексей Балабанов с участието на Никита Михалков - “Жмички“ и “Не ме боли“. Ще бъде показан и бразилският “Къща от пясък“, събрал овациите на фестивала “Сънданс“ и на Берлинале.

Сред фестивалните фаворити е съвсем новият филм на Агнешка Холанд, показан с успех в Торонто и Сан Себастиан - “Партитурите на Бетовен“ с Ед Харис в ролята на великия композитор. За зрителите с по-артистичен вкус е кинопортретът на емблематичния австрийски художник Густав Климт - “Климт“, с Джон Малкович в
главната роля, режисиран от един от най-забележителните визуалисти на модерното кино - чилиеца Раул Руис.

Не могат да бъдат пропуснати също носителят на “Златна Афродита“ от “Любовта е лудост“ - “Името“ на индийката Мира Наир /“Панаир на суетата“/, и “Секс и философия“ - необичайният киноразказ на иранеца Мохсен Махмалбаф, в който един мъж събира всичките си четири любовници заедно в навечерието на 40-ия си
рожден ден.

По традиция в програмата на Киномания присъства новото българско игрално кино. Тази година в програмата са три много силни заглавия: нашият кандидат за номинациите за “Оскар“ за чуждоезичен филм “Маймуни през зимата“ на Милена Андонова, носител на наградата за най-добър филм в конкурса “На Изток от Запад“ в Карлови Вари, на Голямата награда “Златна роза“ и на наградата за женска роля - на Диана Добрева, от Фестивала на българското кино във Варна, “Разследване“ на Иглика Трифонова /“Писмо до Америка“/ - със Специалната награда на журито от “Златна роза-2006“ и наградата за най-добра мъжка роля - на Красимир Доков, отличен и за участието си в третия български филм на Киномания - “Обърната елха“ на Иван Черкелов и Васил Живков, носител на Специалната награда на журито от фестивала в
Карлови Вари.

Азиатското кино по традиция има силно присъствие на Киномания. В юбилейното издание са събрани 7 изкусителни предложения от няколко азиатски страни. Особено любопитна според организаторите е японската анимация “Отнесена от духовете“ на Хаяо Миядзаки, отличена с “Оскар“ и “Златна мечка“. Хонконгският криминален трилър “Пъклени дела“, обрал цял куп престижни азиатски награди, обещава провокация към зрителите с нетрадиционно мислене. Римейк на “Пъклени дела“ е най-новият филм на Мартин Скорсезе - “От другата страна“ /чиято премиера у нас е преди Киномания - на 27 октомври/ с участието на Джак Никълсън, Леонардо ди Каприо и Мат Деймън.
Необичайната любовна история “Остров“ ще зарадва феновете на корейския режисьор Ким Ки-дук, популярен у нас с хитове като “Стик номер 3“ и “Пролет, лято, есен, зима . . . и пак пролет“. Завладяваща е истинската история на доброволци, бранещи антилопите от бракониери в Тибет, разказана в китайския филм “Кекесили: Планински патрул“.

“Самураят на здрача“ на Йоджи Ямада е номиниран за “Оскар“ разказ за съдбата на самурай от 19-и в., който се опитва да защити съсипана от живота жена. Романтичната драма от Тайланд “Последният живот във вселената“ на Пен-Ек Ратанаруанг дава още една възможност за докосване до тайните на азиатската култура, отбелязват oрганизаторите.
Развлечения / Кино


ОЩЕ НОВИНИ 

Сцената с Латоя Джаксън ще бъде изрязана от филма „Бруно”
News.dir.bg - 01 Юли 10:03
В кратката сцена Саша Коен, в ролята на Бруно, взема интервю от Латоя.
Развлечения / Кино
 
Половин век киноклуб в Русе
БТА - 27 Юни 12:47
В голямата зала на читалище “Зора“ от 18,30 часа членовете на русенския киноклуб заедно с много гости и приятели ще празнуват петдесет години от създаването на клуба.
Развлечения / Кино
 
”Аплодисменти за Асен Кисимов” във Военния клуб
БТА - 03 Май 11:31
“Аплодисменти за Асен Кисимов“ ще има днес от 16.00 ч. във Военния клуб.
Развлечения / Кино
 
Французи обсъждат ролята на обществените медии в обществените дебати?
News.dir.bg - 31 Октомври 12:29
Развлечения / Кино
 
Американци снимат на плажа филм на ужасите
БТА - 30 Октомври 14:48
Американска филмова компания започва от вторник снимки на филма “Зъвръщане в къщата на духовете“ на бургаския плаж. Това съобщи концесионерът на плажа Ваклин Стойновски.
Развлечения / Кино
 
Само един пловдивски филм на ”Златната ракла”
БТА - 27 Октомври 16:50
Документалният филм “Мистерията на Гела“ на журналистката Радосвета Бочукова е единствената пловдивска лента, която участва в 31-то издание на международния тв фестивал “Златната ракла“.
Развлечения / Кино
 
търси в новини


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ В картинки
Един истински „смарт“ телефон
Новият Sony Xperia Z1 – смартфон за фотографи и не само…
Смарт телевизор Samsung = 100% забавление у дома
Ще се влюбите… в своя смарт телевизор
Богат звук с 3D дълбочина от Samsung AirTrack HW-F450
Удължен е конкурсът за 130-метровия паметник на Левски
Забавлявайте се повече със Samsung Blu-ray HDD
„Кариера в България. Защо не?“ – статистика, тенденции, нагласи за професионалното и лично развитие в България
Samsung UE40F6670 - изключителен 3D LED телевизор
Меркурий, Венера и Юпитер ще танцуват на небето

АРХИВ НА ЗАГЛАВИЯТА
« « март 2024  
П В С Ч П С Н
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | какво ново | Мобилна версия Copyright © 2016 Dir.bg. All rights reserved.