Световен тост за Артър Гинес
Освен създател на едноименната марка бира Артър Гинес е бил и известен филантроп
Световен тост за Артър Гинес
News.dir.bg - 23 Септември 13:00
Днес точно 17.59 часа хиляди хора в Европа, Азия, Африка, Северна Америка и Карибите ще вдигнат тост за Артър Гинес, създателят на най-продаваната тъмна бира в света GUINNESS®.
За втора поредна година 23-ти септември е обявен за Ден на Arthur Guinness, на който се почита невероятното наследство и живота на един забележителен мъж, предприемач, новатор и филантроп.

Артър Гинес започва своя легендарен бизнес благодарение на щастливо стечение на обстоятелствата. 27- годишен наследява £100 от своя дядо архиепископ. Артър използва парите разумно и след 4 години започва пивоварен бизнес в близост до собствен поток в Лейкслип, на 17 километра от Дъблин. През 1759 г. той взима важно решение и заминава в града, а настоящия бизнес оставя на по-малкия си брат. Годината не е най-благодатната за пивоварите в Дъблин -данъците са високи, а конкуренцията – жестока, но Артър има вяра и добър нюх за сделка. Той сключва договор за наем за 9000 години напред на малка пивоварна, която се простира върху 4 акра в центъра на Дъблин, на Сейнт Джеймс Гейт (St. James’ Gate).

Годишната такса е от.... £45 – което включва и права за ползване на вода.

Когато Артър поема пивоварната St. James' Gate тя е много скромна и се състои единствено от едно корито, една мелница, две помещения за малциране на ечемик, конюшна за 12 коня, склад за 200 тона сено и е охранявана от един полицай. Но Артър вече е в играта, а пивоварството се превръща в неразделна част от неговото семейство.

Малко известен факт е, че Ирландия иска арфата за свой национален символ, но тъй като тя е вече запазена като търговска марка от GUINNESS, се налага държавата да я ползва обърната наобратно. Така с много майсторство и страстта на наследниците на Артър, тъмната бира минава през културен символ, за да се превърне в глобалната марка. Това, което прави GUINNESS различен от другите бири е процеса на неговото производство. Прави се от вода, малциран ечемик, ечемик, хмел и специална пивоварна мая. Тъмно-рубиненият цвят (честа заблуда е, че е черен) и неповторимият вкус се придават от запичането на ечемика. По-пълният аромат се постига с използването на двойно повече от средното количество хмел.

Легендарният процес на отлежаване пък позволява на GUINNESS да постигне по-добър баланс и консистенция. Това, по което обаче може да се разпознае тази бира от всички други бири е характерната кремообразна бяла пяна.

Днес GUINNESS е най-продаваната марка тъмна бира в света и се произвежда в 50 държави, включително и на St. James' Gate в Дъблин. В България тази марка бира се внася директно от Ирландия, като се предлагат разновидностите й GUINNESS® DRAUGHT – наливен и в кенове и GUINNESS® EXTRA STOUT в бутилка.

Любопитен факт е, че една чаша GUINNESS Draught съдържа по-малко калории от една чаша нискомаслено мляко или чаша портокалов сок.

Артър Гинес е и известен филантроп, обвързан с множество благотворителни кампании, затова и до днес фондът Arthur Guinness™, подкрепя по цял свят местни предприемачи, търсещи коренно подобрение на тяхната социална общност. Именно заради това Денят на Arthur Guinness се отбелязва по цял свят с общонародни музикални събития, включително и в пивоварната на St. James’ Gate в Дъблин. Глобалната наздравица ще бъде вдигната в Ирландия точно в 17:59ч., като към нея ще се присъединят и световно известните изпълнители Сноу Патрол, Джей Шон и Паоло Нутини, преди да изсвирят сет на живо за своите фенове.
Развлечения / Разни


ОЩЕ НОВИНИ 

Коя е чаровната асеновградчанка, откраднала сърцето на Ивайло Захариев?
Plovdiv24.bg - 29 Септември 11:09
Развлечения / Разни
 
Преслава, Коцето и Софи избягаха заедно далеч от България
Plovdiv24.bg - 29 Септември 10:58
Развлечения / Разни
 
Новият на Райна бил женен?
Varna24.bg - 29 Септември 10:56
Развлечения / Разни
 
Новият на Райна бил женен?
Burgas24.bg - 29 Септември 10:52
Развлечения / Разни
 
Новият на Райна бил женен?
Plovdiv24.bg - 29 Септември 10:01
Развлечения / Разни
 
Успешен ден очаква една зодия днес
Burgas24.bg - 29 Септември 08:53
Развлечения / Разни
 
търси в новини


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ В картинки
11:09 Plovdiv24.bg   Развлечения / Разни
Коя е чаровната асеновградчанка, откраднала сърцето на Ивайло Захариев?
11:06 Виделина.бг   У нас / Общество
Шокът с ЦЕНИТЕ в България: какви са ПРИЧИНИТЕ?
11:06 Агенция КРОСС   У нас / Общество
Атанас Пеканов: Крайно време е да се разделим с климатичните си илюзии
11:04 Ruse24.bg   Спорт / Други
Наш колоездач ще направи нещо невиждано досега у нас
11:04 Blagoevgrad24.bg   У нас / Общество
Нинова: Няма да имаме кандидат за президент, подкрепяме Радев
11:03 Blagoevgrad24.bg   По света / Политика
Служители на СЗО изнасилвали жени в Африка при борбата с вируса ебола
11:03 Blagoevgrad24.bg   Спорт / Други
Наш колоездач ще направи нещо невиждано досега у нас
11:02 Varna24.bg   Спорт / Други
Наш колоездач ще направи нещо невиждано досега у нас
11:00 Burgas24.bg   Спорт / Други
Колоездач на КК “Несебър“ ще направи нещо невиждано досега у нас
11:00 БългарияУтре   У нас / Общество
Град на 6000 години проучват археолози от Националния исторически музей

АРХИВ НА ЗАГЛАВИЯТА
« « октомври 2021  
П В С Ч П С Н
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | какво ново | Мобилна версия Copyright © 2016 Dir.bg. All rights reserved.