Световен тост за Артър Гинес
Освен създател на едноименната марка бира Артър Гинес е бил и известен филантроп
Световен тост за Артър Гинес
News.dir.bg - 23 Септември 13:00
Днес точно 17.59 часа хиляди хора в Европа, Азия, Африка, Северна Америка и Карибите ще вдигнат тост за Артър Гинес, създателят на най-продаваната тъмна бира в света GUINNESS®.
За втора поредна година 23-ти септември е обявен за Ден на Arthur Guinness, на който се почита невероятното наследство и живота на един забележителен мъж, предприемач, новатор и филантроп.

Артър Гинес започва своя легендарен бизнес благодарение на щастливо стечение на обстоятелствата. 27- годишен наследява £100 от своя дядо архиепископ. Артър използва парите разумно и след 4 години започва пивоварен бизнес в близост до собствен поток в Лейкслип, на 17 километра от Дъблин. През 1759 г. той взима важно решение и заминава в града, а настоящия бизнес оставя на по-малкия си брат. Годината не е най-благодатната за пивоварите в Дъблин -данъците са високи, а конкуренцията – жестока, но Артър има вяра и добър нюх за сделка. Той сключва договор за наем за 9000 години напред на малка пивоварна, която се простира върху 4 акра в центъра на Дъблин, на Сейнт Джеймс Гейт (St. James’ Gate).

Годишната такса е от.... £45 – което включва и права за ползване на вода.

Когато Артър поема пивоварната St. James' Gate тя е много скромна и се състои единствено от едно корито, една мелница, две помещения за малциране на ечемик, конюшна за 12 коня, склад за 200 тона сено и е охранявана от един полицай. Но Артър вече е в играта, а пивоварството се превръща в неразделна част от неговото семейство.

Малко известен факт е, че Ирландия иска арфата за свой национален символ, но тъй като тя е вече запазена като търговска марка от GUINNESS, се налага държавата да я ползва обърната наобратно. Така с много майсторство и страстта на наследниците на Артър, тъмната бира минава през културен символ, за да се превърне в глобалната марка. Това, което прави GUINNESS различен от другите бири е процеса на неговото производство. Прави се от вода, малциран ечемик, ечемик, хмел и специална пивоварна мая. Тъмно-рубиненият цвят (честа заблуда е, че е черен) и неповторимият вкус се придават от запичането на ечемика. По-пълният аромат се постига с използването на двойно повече от средното количество хмел.

Легендарният процес на отлежаване пък позволява на GUINNESS да постигне по-добър баланс и консистенция. Това, по което обаче може да се разпознае тази бира от всички други бири е характерната кремообразна бяла пяна.

Днес GUINNESS е най-продаваната марка тъмна бира в света и се произвежда в 50 държави, включително и на St. James' Gate в Дъблин. В България тази марка бира се внася директно от Ирландия, като се предлагат разновидностите й GUINNESS® DRAUGHT – наливен и в кенове и GUINNESS® EXTRA STOUT в бутилка.

Любопитен факт е, че една чаша GUINNESS Draught съдържа по-малко калории от една чаша нискомаслено мляко или чаша портокалов сок.

Артър Гинес е и известен филантроп, обвързан с множество благотворителни кампании, затова и до днес фондът Arthur Guinness™, подкрепя по цял свят местни предприемачи, търсещи коренно подобрение на тяхната социална общност. Именно заради това Денят на Arthur Guinness се отбелязва по цял свят с общонародни музикални събития, включително и в пивоварната на St. James’ Gate в Дъблин. Глобалната наздравица ще бъде вдигната в Ирландия точно в 17:59ч., като към нея ще се присъединят и световно известните изпълнители Сноу Патрол, Джей Шон и Паоло Нутини, преди да изсвирят сет на живо за своите фенове.
Развлечения / Разни


ОЩЕ НОВИНИ 

Меркурий, Венера и Юпитер ще танцуват на небето
- 27 Май 11:46
На 28 май вечерта предстои поредния “парад на планетите“, който крие не малко любопитни факти.
Развлечения / Разни
 
Ванга и захарта
- 25 Януари 10:05
Една бучка захар. Това е било изискването, за да отидеш при баба Ванга. Години наред хората се чудят, защо пророчицата гледе на захар, а не на боб.
Развлечения / Разни
 
”Смирноф” предлага нова водка
News.dir.bg - 10 Ноември 10:57
Водка № 1 в света Smirnoff предлага ново изкушение на любителите на качествените напитки.
Развлечения / Разни
 
Хю Джакман рекламира студен чай
- 15 Юли 14:21
Развлечения / Разни
 
”Бейлис” и с вкус на шоколадова мента
News.dir.bg - 14 Юни 13:34
Развлечения / Разни
 
търси в новини


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ В картинки
Един истински „смарт“ телефон
Новият Sony Xperia Z1 – смартфон за фотографи и не само…
Смарт телевизор Samsung = 100% забавление у дома
Ще се влюбите… в своя смарт телевизор
Богат звук с 3D дълбочина от Samsung AirTrack HW-F450
Удължен е конкурсът за 130-метровия паметник на Левски
Забавлявайте се повече със Samsung Blu-ray HDD
„Кариера в България. Защо не?“ – статистика, тенденции, нагласи за професионалното и лично развитие в България
Samsung UE40F6670 - изключителен 3D LED телевизор
Меркурий, Венера и Юпитер ще танцуват на небето

АРХИВ НА ЗАГЛАВИЯТА
« « април 2024  
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | какво ново | Мобилна версия Copyright © 2016 Dir.bg. All rights reserved.