Шефът на Кей Би Си: Няма да теглим пари от България
БТА - 04 Ноември 11:43
Нямаме никакви намерения да теглим средства от България, които да прехвърляме в Белгия, ще продължим нашата политика в страната ви както досега, заяви в специално интервю за БТА Андре Берген, главен изпълнителен директор на голямата белгийска банкова група Кей Би Си (КВС).
Така той отговори на въпрос как приема появилите се коментари, че преживяващи трудности заради сегашната финансовата криза западни банки, които са придобили банкови активи в България и в други страни от Централна и Източна Европа, могат да започнат да теглят средства от филиалите си в региона. Кей Би Си придоби в нашата страна ДЗИ и СИБанк.

Със сигурност няма да изтегляме средства. Ще продължим нашата търговска политика в България както досега. Следим внимателно да се спазва доброто съотношение между отпускани кредити и привлечени средства, защото ако то се наруши, рано или късно се появяват проблеми. Не искаме подобно нещо да се случи и настояваме пред всички наши институции, включително дъщерни банки, да внимават да има добър баланс между кредити и влогове. Нямаме никакви намерения да теглим средства от България, които да прехвърляме в Белгия. Да се прави подобно нещо е лоша политика въобще, подчерта Андре Берген. Кей Би Си е една от много активните западни банкови групи в Централна и Източна Европа, където придоби ред активи.


Как се отразява световната банкова криза в региона, оттам и върху дейността на банковата група?
Не бих казал, че обстановката в Централна и Източна Европа сега е напълно нормална, но бих я нарекъл относително добра. В някои държави в региона се забелязва намаляване на темповете на растеж, а в някои страни като Унгария и Русия има специфични проблеми. Обстановката е такава, че за банките е по-сложно да действат. Но като цяло, и това го показват данните за деветте месеца на годината, дейността на Кей Би Си в региона е добра. Все пак трябва да се отбележи, че в момента несигурността е нараснала в сравнение с преди няколко месеца и икономическа дейност е “по-колебаеща се“ в повечето страни от Централна Европа, заяви той.


Според Берген състоянието на Кей Би Си е добро. Той посочи няколко момента. Единият е ликвидността или собствените фондове, с които банковата група разполага. В това отношение състоянието ни е солидно, изтъкна Андре Берген. Сегашната пазарна обстановка обаче е такава, че оказва натиск ликвидността на Кей Би Си да е още по-значителна. Поради това белгийската държава се ангажира миналата седмица да подкрепи Кей Би Си с 3,5 милиарда евро, за да сме още по-солидни от гледна точка на ликвидността. А иначе винаги сме били банкова група с много добра ликвидност, или сме имали повече средства във влогове, отколкото отпуснати кредити. Добре сме и по отношение на рентабилността. Скоро ще публикуваме резултатите за третото тримесечие на годината. Резултатите за последните девет месеца показват, че и по отношение на инвестиционния портфейл сме действали добре. Все пак групата трябваше да се справи със значителни портфейлни амортизации след като стана известно становище на Мудис (Moody's) да бъдат преразгледани някои от нашите активи. Веднага решихме да бъдат амортизирани значителен по обем активи. Това се отрази върху резултатите за третото тримесечие. Става дума за счетоводни загуби, те не са дългосрочни, но все пак се отразяват върху печалбите на групата, каза Андре Берген.
Главният изпълнителен директор на Кей Би Си смята, че няма как сегашните хаотични движения по борсите в света да не се отразяват и върху ръководената от него банкова група.

Първо, засягат се борсовите котировки. Вярно, всички котировки спадат, но това се отрази и върху акциите на Кей Би Си. Такава е сегашната реалност на финансовите пазари, в които се наблюдава известна ирационалност. Това, разбира се, засяга някои дейности. В такава обстановка е трудно да се гради общ фронт за посрещане на трудностите, купуват се по-малко акции. Така че налице са отрицателни последствия, каквито преди година нямаше. В условията на сегашната криза се сблъскахме с различни моменти. Така размерът на собствените фондове на банките става по-значителен, пазарите изискват наличие на по-големи собствени фондове, което, като цяло, товари банките с допълнителна тежест. Но това са елементи, които се отразиха на Кей Би Си така, както се отразиха върху всички банки, отбеляза Андре Берген.

Според него решението на белгийската държава да отпусне на Кей Би Си 3,5 милиарда евро за засилване на ликвидността ще се отрази съвсем слабо върху дейността на банковата група.

Държавата няма да се намесва в текущите ни операции. Тя получава право да изпрати двама свои представители в управителния съвет на Кей Би Си, състоящ се от 26 души. Те ще имат право на вето върху ограничени страни от текущата дейност, като политиката в областта на дивидентите. Става дума за незначителна част от общата дейност. Така, че решението да се предоставят тези средства на Кей Би Си ще има много слаби последствия върху общата ни дейност, изтъкна Андре Берген.


А каква е прогнозата му за продължителността на сегашната финансово-банкова криза?


За мен само едно е сигурно и то е, че един ден кризата ще завърши. А колко ще продължи е друг въпрос. Нямам кристална топка, в която да погледна и да видя колко ще продължи. Ясно е, че това е най-сериозната криза след 30-те години на 20-и век. Имаше и други, които обаче не бяха толкова дълбоки като сегашната. Все пак по-скоро съм оптимист и вярвам във възможностите да се постигне необходимото пригаждане. Кризата още не е завършила, но не смятам, че тя може да продължи години, както твърдят някои икономисти, заяви главният изпълнителен директор на Кей Би Си Андре Берген.
Икономика / Финанси


ОЩЕ НОВИНИ 

Загубите на борсите стигнаха 30 трилиона долара
БТА - 18 Ноември 09:31
Икономика / Финанси
 
Гаранцията по влоговете е 100 000 лева
БТА - 18 Ноември 08:38
Икономика / Финанси
 
Водещите италиански банки отчитат силен спад на печалбата
БТА - 12 Ноември 11:29
Икономика / Финанси
 
Хипо риъл истейт обяви загуба от над 3 млрд. евро за Q3
БТА - 12 Ноември 09:22
Икономика / Финанси
 
В Кипър призоваха банките да не вдигат лихвите
БТА - 11 Ноември 11:07
Икономика / Финанси
 
”Американ експрес” се преобразува в банков холдинг
БТА - 11 Ноември 09:18
Икономика / Финанси
 
търси в новини


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ В картинки
Един истински „смарт“ телефон
Новият Sony Xperia Z1 – смартфон за фотографи и не само…
Смарт телевизор Samsung = 100% забавление у дома
Ще се влюбите… в своя смарт телевизор
Богат звук с 3D дълбочина от Samsung AirTrack HW-F450
Удължен е конкурсът за 130-метровия паметник на Левски
Забавлявайте се повече със Samsung Blu-ray HDD
„Кариера в България. Защо не?“ – статистика, тенденции, нагласи за професионалното и лично развитие в България
Samsung UE40F6670 - изключителен 3D LED телевизор
Меркурий, Венера и Юпитер ще танцуват на небето

АРХИВ НА ЗАГЛАВИЯТА
« « март 2024  
П В С Ч П С Н
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | какво ново | Мобилна версия Copyright © 2016 Dir.bg. All rights reserved.