ПОЩАЗатвори
Име:
Парола:
Регистрирай Free
Първа на Дир | Днес | Лайф | Новини | Каталог | Глог Мобилна версия | Влез в поща Поща | транзит транZит


УНИЦЕФ стартира кампания “Невидимите деца”
News.dir.bg - 18 Февруари 15:13
Може да подкрепите кампанията чрез SMS на номер 1021 или на www.unicef.bg.
Днес се състоя официалното представяне на кампанията на УНИЦЕФ “Невидимите деца” за децата с увреждания.

Участие в пресконференцията взеха Октавиан Бивол, Представител на УНИЦЕФ за България, Весела Банова (детски психолог); д-р Мечкунова (детски психиатър); Христо Христозов, Национален директор на Спешъл Олимпикс България; Росен Дльогов и Спаска Топалова, златни медалисти, алпийските ски от Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс в Айдахо'2009.

Участниците призоваха присъстващите да видят “невидимите деца” и отговориха на въпросите – Кой са тези деца? Какъв е проблемът? Какво е решението?
“Нашата цел е да променим с ваша помощ начина на мислене и отношението към тези деца. Да започнем да подчертаваме техните способности, умения, постижения.”- заяви председателят на УНИЦЕФ за Българя, Октавиан Бивол.


Kампанията “Невидимите деца” ще обхване периода февруари – май 2009. Тя цели да постигне промяна в нагласите към «различните», «невидимите» деца, които сме свикнали да наричаме деца с увреждания, с интелектуални затруднения, с проблеми в душевното здраве, деца с проблемно поведение или деца със специални потребности. Тези деца и техните семейства са постоянно изправени пред редица трудности в ежедневието си. А трудностите, най-често са резултат от средата им на живот, отношението на обществото към тях, а не последствие от техните увреждания. Техните и възможности са подценявани, а нуждите им са пренебрегвани. Като основен проблем пред децата с увреждания и техните семейства, д-р Мечкунова отбеляза: “ В България или не се предоставят терапевтични грижи за тези деца и техните семейства, или ако има такива – те са малобройни и платени. Именно този факт прави услугите, недостъпни за децата, отглеждани в семействата и за децата от домовете. От друга страна, липсата на подкрепа и услуги към семействата ги кара да изоставят децата си в домове, защото не знаят как да се справят с проблема или се притесняват от дискриминацията и негативното отношение на обществото към «различните».”

Друга цел на кампанията е да подкрепи проекта «Детският кът за развитие» в гр. Русе, който е представлява нов модел за интегрирани услуги в общността за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства. «Детски кът за развитие» ще предоставя психологическа подкрепа и терапия за децата с увреждания и техните семейства. Реалните резултати ще бъдат по-доброто интегриране на децата, подобряване на техните способности за общуване, достигане на техния пълен потенциал, превенция на изоставяне, по-добра грижа и т.н.


На въпроса “Защо УНИЦЕФ стартира тази кампания?”, г-н Октавиан Бивол отговори: “Защото там, където другите виждат проблеми, ние виждаме възможности. Защото там, където другите виждат тежест, ние виждаме гордост. Защото там, където другите виждат бреме, ние виждаме любов. Защото най-уязвимите деца са наш приоритет.”
У нас / Общество


ОЩЕ НОВИНИ 

Удължен е конкурсът за 130-метровия паметник на Левски
Лилия Чалева - 08 Ноември 17:11
С два месеца ще бъде удължен крайният срок на конкурса за идеен проект на паметника на Левски.
У нас / Общество
 
Закриват 2 дома за деца с увреждания до 2г.
- 28 Февруари 14:48
Според плана за деинституционализация на децата без родителска грижа, домовете за деца с увреждания в град Кула и с. Гомотарци трябва да бъдат закрити до 2015г., съобщи в интервю пред 24 часа...
У нас / Общество
 
Дом и семейство за изоставените деца
- 03 Февруари 10:00
Фондация „За нашите деца“ започва да добива все по-голяма популярност в обществото с благородната си кауза.
У нас / Общество
 
Приносът на колекционерите за България
- 30 Януари 09:43
Кои са колекционерите на България и каква е всъщност тяхната изначална цел?
У нас / Общество
 
Българин стана директор на опера в Германия
News.dir.bg - 09 Юни 14:02
Младият българин Йордан Камджалов ще бъде новият генерален музикален директор на операта, филхармонията и музикалния фестивал в Хайделберг.
У нас / Общество
 
Хипермаркет прави благороден жест
News.dir.bg - 14 Септември 12:24
„Технополис” дари лаптопи на 160 деца на загинали служители и инвалиди от системата на МВР.
У нас / Общество
 
търси в новини


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ В картинки
Един истински „смарт“ телефон
Новият Sony Xperia Z1 – смартфон за фотографи и не само…
Смарт телевизор Samsung = 100% забавление у дома
Ще се влюбите… в своя смарт телевизор
Богат звук с 3D дълбочина от Samsung AirTrack HW-F450
Удължен е конкурсът за 130-метровия паметник на Левски
Забавлявайте се повече със Samsung Blu-ray HDD
„Кариера в България. Защо не?“ – статистика, тенденции, нагласи за професионалното и лично развитие в България
Samsung UE40F6670 - изключителен 3D LED телевизор
Меркурий, Венера и Юпитер ще танцуват на небето

АРХИВ НА ЗАГЛАВИЯТА
« « август 2019  
П В С Ч П С Н
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | какво ново | Мобилна версия Copyright © 2016 Dir.bg. All rights reserved.