ПОЩАЗатвори
Име:
Парола:
Регистрирай Free
Първа на Дир | Днес | Лайф | Новини | Каталог | Глог Мобилна версия | Влез в поща Поща | транзит транZит


Денчо Бояджиев: БСП е съпричастна към духа на българската Конституция и заложения в нея справедлив социален модел
Денчо Бояджиев: БСП е съпричастна към духа на българската Конституция и заложения в нея справедлив социален модел
Агенция КРОСС - 12 Юли 14:37
/КРОСС/ Декларация от името на ПГ на «БСП за България“
Днес ние отбелязване 27-та годишнина от приемането на новата българска Конституция - четвъртата в нашата история след възстановяването на българската държавност. Аз имах честта да бъда един от тези 313 депутати, които преди 27 години гласуваха за нейното приемане и положих подписа си под този исторически документ.
Този ден винаги ще бъде свързан с равносметка за нейната ефективност. Ние отново и отново ще осмисляме основните правила, разписани в Конституцията. Днес, от разстоянието на времето, можем да кажем със сигурност следното:
На първо място - с приемането на Основния закон бе възстановена парламентарната система на управление в България. Смяната на обществената система бе поставена на конституционни и законни основи.
Второ - избрано със специализираните задачи и функции на учредително събрание т.е. да изработи и приеме Конституция, 7-то ВНС, по волята на представените политически сили и на доминиращото разбиране за важността на историческия момент, се превърна в реално народно представителство. В него бяха представени не само основни идейни течения, но и най-значимите обществени сили, както и популярни с гражданската си позиция български интелектуалци. В този смисъл, може да се каже, че 7-мо ВНС беше най-близко до идеала за парламента, като «форум на нацията“, като отражение на доминиращите в обществото дух и стремления. За съжаление, това повече не се случи в последвалите 27 години.
Трето - разделението на властите е едно от най-сериозните достойнства на Конституцията - законодателна, изпълнителна и съдебна. Основният закон създаде нова институция - президент на републиката, определен като държавен глава, който олицетворява единството на нацията. В качеството си на държавен глава, той е надпартийна фигура, която трябва да гарантира държавността, да стабилизира конституционния строй и да балансира политическите сили и институциите.
Четвърто - новата ни Конституция е първата от действащите до сега конституции, която въведе и нова за България институция - Конституционният съд, като орган, независим от парламента, президента и Министерски съвет.
Изминалите 27 години доказаха стабилизиращата роля на нашата Конституция. Доказаха се и включените в нея решения на парламентарни и конституционни кризи. И още нещо, което не винаги се осмисля добре днес: на практика Конституцията даде път на интеграцията на България в Европейския съюз. Присъединяването ни стана възможно поради безусловната съвместимост на нашата конституционна рамка с тази, на останалите членове на ЕС.
Добре е, в днешния ден, да си припомним още веднъж, че в четвъртата българска Конституция са вградени правно-политическите основи на парламентарната демокрация. Тя гарантира мирния преход, основните свободи и социални права на българските граждани. Конституцията постановява, че България трябва да се развива като социална и правова държава. За съжаление, тези добри и справедливи постановки в Основния ни закон днес се разминават драстично с българските реалности.
Искам още веднъж да припомня, че там бе разписано гарантирано право на труд; безплатно здравеопазване, достъпност до качествено медицинско обслужване и качествено образование. И още много правилни и добри неща, които не бяха реализирани.
В Конституцията е заложен социален модел на обществени отношения, който трябваше да се изгради и развива от съответстващата нормативна база, гарантираща права на българските граждани, включително правото им на труд и достойно заплащане. Този модел съответства в пълна степен на българската народопсихология, на острото чувство за справедливост, традиционно за българската общност.
Като пряк участник в събитията преди 27 години, ще ми позволите и нещо лично. Четвъртата българска Конституция бе изработена и приета в съдбоносен за България период. Острата политическа конфронтация разпалваше страстите както на улицата, така и в парламента. Ние водихме люти спорове в залата, в комисиите, в кулоарите на Народното събрание. Бяхме опоненти, но не бяхме врагове. Ние, по-младите, се отнасяхме с огромно уважение и респект към възрастните народни представители, към тяхната изстрадана житейска мъдрост и благородство. Работата във Великото народно събрание за всички нас бе безценна школа. В пленарната зала звучаха истински образци на ораторското изкуство. Ярката полемика в него е много далеч от днешната словесна парламентарна реалност. Преди 27 години, всички ние - представители на различни поколения, имахме волята и мъдростта да преодолеем своите идеологически различия и тесни партийни интереси, за да изпълним възложената от народа историческа мисия. Дори тези, които до края отричаха новата Конституция и протестираха срещу нейното приемане, по-късно се наложи да положат клетва пред нея, за да заемат важни държавни и дипломатически постове. Такива са парадоксите на времето!
ПГ на «БСП за България“ декларира отново, че е изцяло съпричастна към духа на българската Конституция и заложения в нея справедлив социален модел на обществени отношения. Ние сме готови да работим с всички парламентарни групи при изработването и приемането на качествени и адекватни закони, гарантиращи конституционните права на българските граждани.
У нас / Политика


ОЩЕ НОВИНИ 

Шефката на НС се оказа фен на “Айрън Мейдън“
Dnes.bg - 22 Юли 20:25
Посрещна музикантите от бандата в Пловдив
У нас / Политика
 
Цитат на деня: Подменя се истината, аз уиски не пия, а малка водка и това е обидно за мен
Dnevnik.bg - 22 Юли 18:49
Един човек, десет години ме играе, като идиот, недоносен, дегенерат. Лошото е, че подменя истината. Играе ме с чаша уиски. Аз никога не съм пил уиски, аз пия малка водка, това е страшно обидно за...
У нас / Политика
 
Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица
Capital.bg - 22 Юли 17:24
Този петък се навършиха 49 години от първото кацане на човек на Луната, извършено на 20 юли 1969 г. През следващите около четири години шест пилотирани експедиции посещават най-близкото ни...
У нас / Политика
 
Политически психолог: БСП се прави на защитник на онеправданите и търси дивиденти от сериозен проблем
БългарияУтре - 22 Юли 17:23
На практика БСП не изглежда достатъчно готова да предизвиква избори, а само клати държавата, с цел чисто пиарски, имиджови ефекти, смята проф. Антоанета Христова
У нас / Политика
 
Влизане в банковия съюз значи по-евтино финансиране за държавата и бизнеса
Capital.bg - 22 Юли 16:53
Влизане на България в банковия съюз и в механизма ERM II, който предшества еврозоната, би дало на страната дългосрочен сертификат за качество, което ще направи по-евтино финансирането на държавата...
У нас / Политика
 
Memoria de futuro: „Визията“ на БСП – плагиатство или случайно съвпадение?
БългарияУтре - 22 Юли 16:14
У нас / Политика
 
търси в новини


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ В картинки
Макрон е наредил реорганизация на своята канцелария след скандала с президентски бодигард
02:54 БНР   У нас / Общество
Над 2000 дyши cе включиха в годишното преплуване на Босфора
02:27 БНР   У нас / Общество
От началото на юли жегите в Япония са отнели живота на над 15 души
02:24 БНР   У нас / Общество
Пожарите в Швеция вече не разширяват обхвата си
Г-20 призова за по-голям диалог във връзка с търговските напрежения
02:11 БНР   У нас / Общество
Израел нанесе удар по военен обект в провинция Хама
01:41 БНР   У нас / Общество
Анархисти са замеряли с боя сградата на МВнР на Гърция
01:34 Plovdiv24.bg   У нас / Общество
Виктория Петрова и министър Кралев пак заедно! Двойката отмаря в баровски комплекс
01:33 БНР   У нас / Общество
Над 280 души пострадаха при земетресение в Иран
Тръмп обвини ФБР, че са шпионирали незаконно предизборната му кампания

АРХИВ НА ЗАГЛАВИЯТА
« « юли 2018  
П В С Ч П С Н
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | какво ново | Мобилна версия Copyright © 2016 Dir.bg. All rights reserved.