ПОЩАЗатвори
Име:
Парола:
Регистрирай Free
Първа на Дир | Днес | Лайф | Новини | Каталог | Глог Мобилна версия | Влез в поща Поща | транзит транZит


Проф. Антоний Тодоров: 1968г.  е бунт срещу йерархията
Проф. Антоний Тодоров: 1968г. е бунт срещу йерархията
Агенция КРОСС - 13 Юни 16:26
/КРОСС/ “Във Франция беше запален фитилът, поводът за случилото се след това по света. Много младежи се почувстваха ентусиазирани от случващото се там и решиха да направят същото или да изразят своя бунт в своите страни. Това бе бунт срещу йерархиите, а не толкова политическа революция“, заяви проф Антоний Тодоров по време на конференцията «1968 - ГОДИНАТА, КОЯТО ПРОМЕНИ СВЕТА“, организирана от Центъра за исторически и политически изследвания при Националния политически институт «Димитър Благоев”, съвместно с Фондация «Солидарно общество” и Руския културно- информационен център.
Той обясни, че Париж е бил разбунтуван - строели са се барикади, обръщали са се коли, а лидерът на студентското движение Даниел Кон Бендит е държал речи. “Той обаче е немски студент и бива екстрадиран заради участието му в бунта, което допълнително разпалва настроенията сред студентите“, обясни проф. Тодоров. Той подчерта, че правителството е било блокирано и страната е изглеждала пред революция, а от този период е й фразата “Властта се търкаля по улицата, но никой не я иска.“
Политологът обясни, че синдикалните движения също се включват на страната на студентите, както и феминистките. Той направи кратка ретроспекция на събитията - май и юни месец минават в нощи на барикадите, обща стачка и в крайна сметка- декрет за разпускане на левичарските организации, в края на юни парламентарни избори, на които управляващата голистка партия печели мнозинство, каквото до тогава не е имала. “Става ясно, че тези събития са предизвикали реакция у онези, които са се страхували от хаоса“, коментира той.
Проф. Тодоров обясни, че има дълбоко разделение на обществото, но до гражданска война не се стига, което не може да се каже за Мексико и особено за Гърция, където през 1971 г. студентите окупират атинската политехника, а хунтата изпраща танкове срещу тях. Културата на ненасилието върви заедно с идеята за революцията, което е новото на 1968г“, заключи проф. Антоний Тодоров.
Ивелин Николов: 1968г. предопределя голяма част от живота след това
“Случилото се 1968 г. предопредели много от събитията, взаимоотношения, поведения и начин на живот след това“, заяви в началото на дискусията директорът на Националния политически институт “Димитър Благоев“ Ивелин Николов. Той изтъкна една от характеристиките на концепцията от 1968г. - случва се в един от най-острите периоди на противопоставяне в Студената война и уж се случва от двете страни на “желязната завеса“. “Но дали това, което се случва от едната и от другата страна, и те са свързани като цивилизационно развитие, като интелект, нрави, развитие на духа, е важен въпрос“, попита той.
Николов обясни, че по тази причина и дискусията беше разделена в панели- за Западна Европа, САЩ, Япония, Латинска Америка и от друга страна на Изток от “желязната завеса“ и накрая да се видят последствията в България. “Има ли връзка между тези събития- че точно през 1968г. се появяват всички младежки домове. Дали това е отделен процес или тенденция в обществото“, коментира Николов.
В края на дискусията участниците в нея се обединиха около мненията, че: 1968г. е бунт на родените след края на Втората световна, срещу нравите и нежеланието им да живеят с мислещите в контрекста на военните години; през 2018г. политиците, които живеят в контекста на Студената война, не могат да очакват подкрепа от поколението на тези, които са родени след нейния край през 1990г.
Други / Анализи


ОЩЕ НОВИНИ 

За тоалетните на града на любовта
Fakti.bg - 25 Юни 06:44
Други / Анализи
 
Ердоган ще продължи да управлява в Турция
Capital.bg - 24 Юни 23:12
Партията на Ердоган се представи по-слабо при парламентарния вот, но благодарение на коалиционния си партньор, ще има мнозинство.Реджеп Ердоган ще продължи да управлява в Турция през следващите пет...
Други / Анализи
 
Митът за “норвежкия рай“
Fakti.bg - 24 Юни 20:01
Други / Анализи
 
Борисов е срещу новото предложение на Берлин за миграцията
Capital.bg - 24 Юни 17:23
“За влезлите със стара дата – абсурд“. Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпроса какво мисли за идеите за връщане на мигрантите от Германия в страните, в които първоначално са влезли или са...
Други / Анализи
 
Какво иска Владимир Путин от срещата си с Доналд Тръмп?
Fakti.bg - 24 Юни 17:02
Други / Анализи
 
Снимка на деня
Capital.bg - 24 Юни 17:00
Други / Анализи
 
търси в новини


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ В картинки
07:20 Fakti.bg   По света / Политика
Никой не може да спре Ердоган (СНИМКИ)
07:20 Dnes.bg   У нас / Общество
“Младост“ търси: Експерт по инвестиции, заплата 560 лева
07:16 Dnevnik.bg   / Спорт
Днес на световното: Русия или Уругвай, Испания или Португалия - кой ще спечели група А и В
07:15 Агенция КРОСС   Други / Справки
25 юни в историята
07:12 БългарияУтре   / По света
Пред хиляди: Младоженци от Плевен и Лом вдигнаха автентична Северняшка сватба (Снимки)
07:10 Investor.bg   Икономика / Бизнес
Преглед на печата печата за 25 юни
07:10 БългарияУтре   / По света
Добро утро, Добрич!
07:10 Dnes.bg   У нас / Общество
Скорост, страх, смърт… Сметката: ПТП-тата ни струват 1 млрд. годишно
07:07 Novsport   Спорт / Волейбол
Феноменалнo: Волейболистките се върнаха в световния елит (СНИМКИ)
07:00 Агенция КРОСС   У нас / Политика
Ердоган с 53% от подкрепата на избирателите, но без мнозинство в Меджлиса

АРХИВ НА ЗАГЛАВИЯТА
« « юни 2018  
П В С Ч П С Н
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | какво ново | Мобилна версия Copyright © 2016 Dir.bg. All rights reserved.