ПОЩАЗатвори
Име:
Парола:
Регистрирай Free
Първа на Дир | Днес | Лайф | Новини | Каталог | Глог Мобилна версия | Влез в поща Поща | транзит транZит


Как да увеличим производителността на смартфона си чрез изкуствения интелект (AI)
Как да увеличим производителността на смартфона си чрез изкуствения интелект (AI)
Агенция КРОСС - 01 Декември 16:12
/КРОСС/ Ако смятаме, че скоростта на смартфона ни зависи само от мощността на процесора и RAM паметта, то представата ни е грешна. Използването на копроцесор, който поддържа AI алгоритми, може драстично да увеличи производителността по необичаен начин.
Има два начина, чрез които да извършим дадена задача за по-кратко време. Първият е просто да правим всичко по-бързо, а вторият - да правим по-малко. Много е лесно да ускорим устройството, но този метод води до трудни за превъзмогване физически бариери, а в допълнение е обвързан с консумиране на много повече енергия и съответно, генерира повече топлина. По-трудният, но далеч по-ефективен начин, е да намалим броя стъпки, които извършваме, за да изпълним определена задача.
Какво означава това? Да вземем например, че търсим една надуваема топка в стая пълна с различни шкафове, етажерки, скринове и кутии. Можем да отворим всички врати, да издърпаме всички чекмеджета и кутии - рано или късно ще намерим търсеното, въпреки че може да ни отнеме дълго време и много усилия. Можем и да предпримем «умен“ ход и да търсим само в шкафовете, чиито форма и обем предполагат, че топката ще се побере вътре. По този начин, вместо да търсим сред десетки варианти, ще проверим само 4-5 и ще изпълним задачата си много по-бързо, ще спестим много енергия. Вторият начин определено изглежда по-естествен, защото така работи човешкия мозък, но имайки една и съща задача, компютърът би предприел първия метод, тъй като нашия модел на мислене, е много труден за него. Въпросът е, че за да елиминираме всички места, където топката няма да се побере, трябва да можем да разберем взаимоотношенията между различните свойства на обекта и неговата среда. Трябва да знаем размерите на топката и на шкафовете, да разберем, че топката няма да се побере в кутията, която е прекалено плоска, дори ако има точния обем. Всички тези данни и връзките между тях могат да бъдат обработвани почти незабавно от човешкия мозък, но представляват огромно предизвикателство за компютърните програми. Не е чудно, че за да се ускори програма или операционна система, производителите поемат лесния начин и просто използват по-бърз процесор. Както вече споменхаме, обаче, това е задънена улица - заедно с производителността на процесора, се увеличават потреблението на енергия и излъчването на топлина, което в случая на смартфоните означава, че животът на батерията намалява и температурата на процесора се повишава, а това на свой ред налага намаляване на производителността, за да предотврати прегряване. Затова Huawei решава да използва «умния“ ход.
Вярно е, че традиционният компютърен софтуер, като операционната система при съвременните смартфони, не може да се справи със задачи, които изискват «възприемане“ на обектите и «разбиране“ на връзките между тях. Но има програми, за които е напълно естествено да оперират като човешкия мозък - все повече и повече се развиват машинното обучение и технологиите на изкуствения интелект. Huawei видя големия потенциал на изкуствения интелект и започна проучване в тази област, и как AI би довел до революция при смартфоните. Резултатът е Huawei Mate 10 Pro - със специален изчислителен блок, базиран на архитектура на невронна мрежа (Neural Network Processing Unit - NPU), която позволява усъвършенстваните алгоритми за машинно обучение да се използват от устройството. Резултатите са невероятни.
Функциите на изкуствения интелект, поддържани от NPU, оптимизират почти всеки аспект от използването на смартфона. Чрез изучаването на потребителското поведение, могат да разберат кои приложения ще бъдат нужни, да ги заредят предварително в паметта и да оптимизират работата им; могат също да ограничат ненужните процеси или да ги изключат, спестявайки енергия и подобрявайки производителността. Изкуственият интелект може да засича и разпознава обекти, «видени от камерата“, да избира най-добрите настройки при заснемане или да решава за части от секундата как най-добре да бъде настроен автофокусът, така че да можем да уловим движещ се обект и да направим перфектен кадър. С Mate 10 Pro търсим изображения в огромни бази данни до 25 пъти по-бързо, спрямо устройствата с обикновени алгоритми и процесори.
Способностите на изкуствения интерес (AI) са безкрайни - ускорен от NPU (архитектура на невронна мрежа), може да подобри всяка функция на смартфона: животът на батерията, скоростта на зареждане, яснотата на гласа по време на разговори, качеството на заснетите кадри...всичко това е възможно благодарение на AI, чрез който всяка задача е реализирана по-добре, а технологията се възползва от всички налични ресурси и е несравнима спрямо устройствата, които не я поддържат. Това е една истинска технологична революция.

Технологии / Други


ОЩЕ НОВИНИ 

Интелигентна камера – как да постигнем най-добрия ефект в различни ситуации
Агенция КРОСС - 15 Декември 12:11
Технологии / Други
 
Норвегия стана първата страна, изключила FM радиото
Агенция КРОСС - 15 Декември 11:15
Технологии / Други
 
Капсулата с трима астронавти от МКС се приземи успешно в Казахстан
Агенция КРОСС - 14 Декември 15:21
Технологии / Други
 
Word snack и Григор Димитров са най-търсените думи от българите в Google през 2017-а
Агенция КРОСС - 14 Декември 13:21
Технологии / Други
 
SpaceX ще изстреля рециклирана ракета за НАСА
Агенция КРОСС - 13 Декември 14:05
Технологии / Други
 
Dell EMC водещи в индустрията хиперконвергирани инфраструктурни решения се допълват с PowerEdge
Агенция КРОСС - 12 Декември 11:58
Технологии / Други
 
търси в новини


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ В картинки
21:35 Dnevnik.bg   / По света
Фотогалерия: Световните снимки на деня - 15 декември
21:32 Dnes.bg   Икономика / Бизнес
Ще назначават или ще уволняват шефовете през 2018?
Босна изпълни важно условие за деблокиране на кредити от МВФ
21:28 Fakti.bg   У нас / Общество
В „Северен“ откриха конкурс „Магията Пловдив”
21:27 Виделина.бг   У нас / Общество
ДРАМАТИЗЪМ в Суперлигата: ЗАГУБИЛИЯТ от “Хебър“ във Варна “Черно море“ за малко да ОТВЕЕ водача “Пирин“ Разлог, УТРЕ в Пазарджик
21:26 Novsport   Спорт / Футбол
РЕШЕНО: Вижте кога стартира новият сезон в Първа лига
21:24 Dnes.bg   У нас / Политика
Надзирателите ще получат 5% отгоре, а искаха 20%
21:17 Investor.bg   Икономика / Бизнес
Най-ниско ниво на безработицата от 2009 г. досега, отчете Бисер Петков
Google Chromecast и Apple TV отново в онлайн магазина на Amazon
21:14 Dnevnik.bg   По света / Политика
Какво постигна Тръмп за година на власт

АРХИВ НА ЗАГЛАВИЯТА
« « декември 2017 » »
П В С Ч П С Н
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | какво ново | Мобилна версия Copyright © 2016 Dir.bg. All rights reserved.