ПОЩАЗатвори
Име:
Парола:
Регистрирай Free
Първа на Дир | Днес | Лайф | Новини | Каталог | Глог Мобилна версия | Влез в поща Поща | транзит транZит


Пристрастяването към социалните медии е по-лошо от злоупотребата с алкохол или наркотици
Пристрастяването към социалните медии е по-лошо от злоупотребата с алкохол или наркотици
Ekip News - 21 Април 16:52
Ако не можете да спрете да скролвате нюзфийда си във социалната мрежа „Фейсбук” или „Инстаграм” докато работите или се чувствате неспокойни, когато не нямате батерия на смартфона си, то може би имате нужда от „дигитална интервенция”.
През последните няколко години потребителите на социални медии, които не могат да стоят настрана от устройствата си, когато искат да им се противопоставят, търсят лечение чрез специалисти. И те отговарят. Терапевтите предлагат консултиране и се стремят да ви помогнат да преминете през деня без постоянните натрапчиви социални мрежи.
Резултатът е широк спектър от причини, поради които потребителите медии желаят да да нарушат навика си. Седмичните сесии могат да струват от 150 долара на час, като по-дългите сесии в стил „къмпинг без интернет за няколко дни” струват повече от 500 долара.
През последните няколко години броят на пациентите, търсещи помощ от Натан Дрискел, терапевт в Хюстън, Тексас в САЩ, за така наречената пристрастеност към социалните медии се е повишил с 20% и сега съставлява почти половината от пациентите му. Интересното е, че клиентите, искащи помощ за пристрастяване към компютърни игри намаляват, разказва той.
Разбира се, пристрастяването към социалните медии не се признава като официално разстройство съдейки от учебниците по медицина и от статистическия наръчник на американската психиатрична асоциация за психични разстройства, който се счита за златен стандарт при диагностициране на психични разстройства. Това обаче не е пречка за някои терапевти, включително Дрискел, които лекуват пациенти със същите методи, които биха използвали за лечение на други зависимости.
В някои отношения психологическото въздействие, причинено от „Фейсбук”, „Снапчат” и други цифрови платформи, може да бъде по-трудно за лечение от други признати пристрастявания, казва Дрискел.
„Това е по-лошо от злоупотребата с алкохол или наркотици, защото е много по-ангажиращо и няма стигма зад това”, казва той.
Дрискел получава по 150 долара на час и работи с пациентите си на седмична база за поне шест месеца.
Някои специалисти отбелязват, че лошите навици свързани с интернет могат да бъдат третирани като проблем на работното място. В Лондон Ориана Филдинг основава Digital Detox Company през 2014г. Тя работи с компании, за да помогне на служителите да използват правилно социалните медии. Програмите започват с индивидуален семинар и след това служителите преминават през потребителски онлайн модули, които се грижат за собствените си цифрови устройства, които включват прекъсвания от социалните медии. Ръководителите на фирмата могат да се запишат и за допълнителни семинари, които се фокусират върху повишаване на производителността.
Някои фирми се стремят да привлекат потребители, които не са готови за атака на терапия „ден без мобилни устойства”, но все пак искат да опитат да се откажат.
В Берлин компания „Офф тайм”, която се описва като първият „пост-технологичен старт”, посветен на фокусирането и дигиталното ребалансиране, работи с потребителите, за да контролират използването на социалните мрежи чрез приложенията, като същевременно предлага различни Детоксикационни семинари.
Вважно потребителите да търсят здравословна рутина, след като научат най-добрите практики. Трябва да се въведат добри навици при интернет веднага щом се появи нова технология.
„Хората имат право да наричат това пристрастеност, а то е просто липса на баланс”, коментира психологът Александър Стейнхарт.
BBC, Алина Дизик
Други / Анализи


ОЩЕ НОВИНИ 

Вечерни новини: 23 април
Capital.bg - 23 Април 18:03
34%от територията на България попадат в зони от мрежата “Натура 2000“, като това поставя страната на трето място сред страните - членки от ЕС, по дял защитени сухоземни територии по директивата за...
Други / Анализи
 
Дете с лебеди
Dnevnik.bg - 23 Април 16:12
Други / Анализи
 
Напречен срез на социализма
Dnevnik.bg - 23 Април 11:29
Други / Анализи
 
Да оцелееш ...
Fakti.bg - 23 Април 11:18
Други / Анализи
 
Еврокомисията обмисля премахване на винетките
Capital.bg - 23 Април 10:57
Пътните такси в ЕС може да станат зависими от въглеродните емсии на автомобилитеЕвропейската комисия ще предложи въвеждане на правила, според които леките коли, камионите, автобусите и микробусите...
Други / Анализи
 
Въпросителните над икономиката на ЕС може да намалеят тази седмица
Capital.bg - 23 Април 10:48
Изборите във Франция и срещата на върха на ЕС са най-важните факториПолитическата мъгла в Европейския съюз може най-после да започне да се вдига през тази седмица поради две причини. Първата са...
Други / Анализи
 
търси в новини


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ В картинки
Марин льо Пен и Макрон водят в екзит пол проучванията на първия тур от президентските избори във Франция
18:41 ЕС Медиа   Спорт / Тенис
Тийнейджърка прати Беларус на първи финал
18:38 Novsport   Спорт / Баскетбол
Монтана започна по шампионски защитата на титлата си
18:38 Dnevnik.bg   По света / Политика
Канарските острови се борят с голям петролен разлив след инцидент с ферибот
По 1 конска сила за всеки 2 кг тегло. Що е то?
18:34 Fakti.bg   У нас / Общество
Настимир Ананиев: Войната на пътищата да е приоритет
18:32 Novsport   Спорт / Волейбол
Александър Попов: Получихме извинение от федерацията (ВИДЕО)
18:31 Fakti.bg   Спорт / Други
Гадже на Марсиал го гаври в интернет (СНИМКИ)
18:31 БългарияУтре   Развлечения / Разни
Слънчев календар - понеделник, 24 април 2017
18:26 Profit.BG   Икономика / Бизнес
11 начина да пестите от пазаруване

АРХИВ НА ЗАГЛАВИЯТА
« « април 2017  
П В С Ч П С Н
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | какво ново | Мобилна версия Copyright © 2016 Dir.bg. All rights reserved.