ПОЩАЗатвори
Име:
Парола:
Регистрирай Free
Първа на Дир | Днес | Лайф | Новини | Каталог | Глог Мобилна версия | Влез в поща Поща | транзит транZит


Наши учени създадоха машина за гласуване
Наши учени създадоха машина за гласуване
Агенция КРОСС - 20 Март 08:51
/КРОСС/ Въпреки че на тези избори няма да имаме машинно гласуване, наши учени създадоха своя машина и възнамеряват още отсега да обучават хората как се гласува, съобщи БТВ.
Целта им - никой да не се страхува от устройствата за вота и повече хора да знаят как да боравят с тях, когато машинното гласуване на избори стане факт. Създателите на машината казват, че тя е напълно адаптирана към българските условия за гласуване и уверяват, че никой не може да манипулира отчетените резултати.
Казват, че тяхната машина е “made in BG“ или иначе казано - направена в България. В съставните й елементи влиза тъч скрийн монитор, свързан с малка клавиатура. С нея председателят на комисията стартира машината за еднократно гласуване. А вотът излиза от лазерен принтер, който обаче не е вграден в машината.
Инж. Александър Чобанов, създател на “Националното училище по роботика България“: “Софтуера го пишем международен екип - ние го пишем заедно с нашите български шампиони, които са минали през световните олимпиади по информатика, има десетки такива и след това учат в световните университети - в Масачузетс, в Харвард, учат в европейските топ университети. Те са ни консултанти, за да можем да направим един изключително сложен софтуер, за да отговори на всички изисквания на ЦИК, които са поставени. Вътре няма никакви - казват се червеи, и свързани вируси, които да променят вота.“
Твърдят, че машината няма да позволи манипулации.
Инж. Александър Чобанов, създател на “Националното училище по роботика България“: “Той няма връзка с интернет. Той няма хардуер, няма приемник, който да приеме, така че не може по никакъв начин тази машина да бъде манипулирана.“
Машината генерира на екрана бюлетина - досущ като хартиената. Два бутона - “виж нагоре“ и “виж надолу“ позволяват на гласоподавателя да разгледа всички кандидати. С докосване на екрана вотът се отбелязва, но това не е окончателно. Всеки може да промени своя избор и да изтрие първоначално задрасканото квадратче. Когато гласоподавателят вече е сигурен, натиска бутона “гласувай“. Машината отново го пита да завърши ли гласуването и чак при потвърждение на принтера излиза неговият вот.
Инженер Чобанов е категоричен, че контролът при броенето е гарантиран. Броят на бюлетините в урната за гласуване трябва да отговаря на рапорта, който отпечатва машината в края на изборния ден. В него се съдържа броят гласували и разбивка - по партии, отчитат се и преференциите.
Инж. Александър Чобанов - създател на “Националното училище по роботика България“: “А освен това на самите бюлетини има баркод, който може да бъде прочетен с барчетец. Там също е възможна опция дали с барчетец или да го четат ръчно, да го проверяват, за да няма никакво съмнение.“
Създателите на машината искат да покажат на хората, че не е трудно да се гласува с нея. Казват, че го правят с идеална цел. Смятат, че дори деца биха се справили с командите й.
Инж. Александър Чобанов - създател на “Националното училище по роботика България“: “Тествахме машината с изключително възрастни хора. Започнах с моята майка, която е на 80 години, която много трудно работи с нейния джиесем и проклина всички джиесеми и не се отказва от нейния домашен телефон с шайба. Независимо от това, тя също се справи.
В рамките на кампанията “България се учи да гласува машинно“, която започва в понеделник - за 5 дни в 50 града инициаторите с помощта на студенти от Техническия университет ще демонстрират как се работи с тезимашини.

Технологии / Други


ОЩЕ НОВИНИ 

Първи по рода си Наръчник за по-безопасни плащания, насочен към непълнолетните
Агенция КРОСС - 30 Март 11:20
Технологии / Други
 
Дизайн философията в създаването на потребителския интерфейс EMUI
Агенция КРОСС - 30 Март 11:00
Технологии / Други
 
Мтел започна предварителната продажба на новите Samsung Galaxy S8 и Galaxy S8+
Агенция КРОСС - 30 Март 10:54
Технологии / Други
 
HDR телевизорите на LG са препоръчани от NETFLIX за изключително телевизионно изживяване
Агенция КРОСС - 29 Март 14:22
Технологии / Други
 
Приключиха тазгодишните издания на ЕЕ и ВЕИ, Smart Cities и Save the Planet
Агенция КРОСС - 28 Март 18:24
Технологии / Други
 
Мъск стартира компания, която свързва мозъка с компютри
Агенция КРОСС - 28 Март 16:39
Технологии / Други
 
търси в новини


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ В картинки
11:35 Plovdiv24.bg   У нас / Общество
Петима в болница заради храна от социална програма
11:34 Fakti.bg   У нас / Общество
Радев: Копривщица е на България, а не на неколцина общинари
11:34 Economynews   Икономика / Бизнес
Петролът поскъпва трети ден
11:33 Fakti.bg   По света / Политика
Иванка Тръмп става съветник на баща си, но без заплата
11:30 Plovdiv24.bg   У нас / Общество
Първо в Plovdiv24.bg: Вижте как ще се казва новият мол в Пловдив!
11:30 Dnes.bg   У нас / Общество
Разкриха оранжерия за наркотици в Добричко
11:29 БългарияУтре   У нас / Престъпност
Издирват водач на моторно превозно средство, блъснал дете и избягал
11:29 Агенция КРОСС   У нас / Общество
43 км електропроводи са вкопани в земята в Елхово и Тополовград по проекта на EVN и БДЗП
11:29 ЕС Медиа   Спорт / Тенис
Програма за турнира в Маями за четвъртък
11:27 Fakti.bg   Други / Анализи
Държавата заложник между Китай и САЩ

АРХИВ НА ЗАГЛАВИЯТА
« « март 2017  
П В С Ч П С Н
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | какво ново | Мобилна версия Copyright © 2016 Dir.bg. All rights reserved.