ПОЩАЗатвори
Име:
Парола:
Регистрирай Free
Първа на Дир | Днес | Лайф | Новини | Каталог | Глог Мобилна версия | Влез в поща Поща | транзит транZит


АОБР представи приоритетите си пред Гражданско движение „Воля“
БГНЕС - 17 Февруари 20:18
Асоциацията на организациите на българските работодатели представи приоритетите си пред лидера на Гражданско движение „Воля“ Веселин Марешки и икономическия муекип.
Асоциацията на организациите на българските работодатели представи приоритетите си пред лидера на Гражданско движение „Воля“ Веселин Марешки и икономическия муекип.
Работната среща бе част от поредицата срещи, които четирите работодателските организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, провеждат с политическите партии във връзкас предстоящите парламентарни избори на 26 март 2017 г. Сред дискутираните теми бяха предложенията на работодателските организации за осигуряване на квалифицирана работна ръка за българската икономика, както и предложенията за подобряване на бизнес средата в страната, което да повиши конкурентоспособността на българските производители, съобщиха от „Воля“.
АОБР се обяви за бърза и дълбока реформа в професионалното и висшето образование. „Принципът „Парите следват ученика“ трябва да бъде преосмислен, а във висшето образование да бъдат въведени държавни стипендии с ангажимент за реализация в страната за период от3-5 г.“, заяви Васил Велев, председател на УС на АИКБ. Той допълни, че държавата трябва да спре да изнася организирано работна ръка и да предприеме мерки за внос на кадри с помощта на двустранни споразумения с държави като Молдова, Украйна, Армения. Наред с това председателят на АИКБ предложи всеки нормативен акт, преди да бъде приет, да бъде оценен и от гледна точка на това как се отразява на малкия и средния бизнес. „Три четвърти от заетите в българската икономика са в малки и средни предприятия и реализират 70% от продажбите, но за тях бюрокрацията е най-тежка. Трябва да се следва не само на думи европейският принцип „Мисли първо за малкия“, заяви Велев.Друго искане на бизнеса, изразено от изпълнителния председател на БСК Божидар Данев, бе ограничаването на държавната намеса на пазара на труда и по-голяма гъвкавост на Кодекса на труда. „Минималната работна заплата трябва да се определя по обективни параметри според конвенциите на Международната организация на труда в рамките на един прозорец между линията на бедност за страната и средното съотношение на брутната минимална заплата спрямо средната, коетов момента е 42%“, заяви Божидар Данев. Той призова ГД „Воля“ да подеме битка срещу огромните такси, които събират държавните и общинските институции и които вече формират 5.6% от приходите в държавния бюджет.
Красимир Дачев, член на УС на БТПП, изрази удоволетвореност, че представители на бизнеса ще влязат в парламента, защото тенай-добре знаят какви са проблемите на фирмите. „Най-хранителната среда за корупция в страната са регулаторните режими – над 2500 на брой, и ако се въведе принципът на „мълчаливото съгласие“, това ще отпуши инвестиционния процес в страната и ще се превърне в допинг за икономиката ни“, посочи Дачев и допълни, че режими трябва даима, но таксите да бъдат обвързани с извършения труд за издаване на съответните документи. В тази връзка бизнесът настоява за решителни мерки за ускореното въвеждане на електронното управление, за обвързаност на масивите от данни на национално и регионално ниво и използването на единен софтуер,което ще подобри функционирането и на системи като здравеопазването и правосъдието. Дачев предложи още държавата да стимулира фирмите, които произвеждат крайни продукти, вместо да изнасят суровини.
Представителят на КРИБ Румяна Георгиева, парламентарен секретар на организацията, заяви, че индустрията е притеснена от високата цена на електроенергията в страната, която е важен елемент в себестойността на крайната продукция. От името на председателя на УС на КРИБ Кирил Домусчиев тя попита Веселин Марешки кога ще се заеме с картела в енергетиката.
Важна тема за АИКБ, която бе поставена по време на дискусията, бе развитието на капиталовия пазар. „Това е възможност за държавните компании, които се листват на борсата, да подобрят корпоративното си управление, а големи инфраструктурни проекти, ако са действителнодобри, могат да се финансират и чрез борсата“, посочи Васил Велев.
„Темите, които са приоритетни за работодателските организации, се припокриват с програмата на Гражданско движение „Воля“, увери Веселин Марешки. „Ако всичко в държавата ни беше наред, като голям работодател, аз щях да стоя от вашата страна на масата, а не да се включвам в политиката”, каза Марешки. Той увери работодателските организации, че е категорично за запазване на данъчния модел в България.
Лидерът на „Воля“ се съгласи с изразеното мнение от страна на работодателските организации, че влизането на опитни предприемачи в парламента ще допринесеза прокарването на бързи и ефективни мерки за развитие на страната. „За 25 години, откакто работя и познавам в детайли всеки един етап от малкия до големия бизнес и съм лидер в аптечния бранш, нито един министър досега не ми е поискал мнение или реално работещи идеи, идващи от практиката”, каза Марешки. В този контекст Веселин Марешки заяви намерението на „Воля“ да работи за намаляване на бюрокрацията, за „спиране на течовете в държавния бюджет“ и за носенето на пряка отговорност за всяко действие в управлението. Сред приоритетите в програмата на гражданското движение са и мерки за подкрепа за малките и средните предприятия. Веселин Марешки увериработодателските организации, че ще предприеме действия не само за прекратяване на картела в горивата, но и в енергетиката и други сектори. /БГНЕС
У нас / Политика


ОЩЕ НОВИНИ 

Т.Дончев: ГЕРБ няма да се включи в колективното безумие с обещанията
БългарияУтре - 22 Февруари 21:29
На голяма част от стоките, които се предлагат на политическия пазар, сметките не излизат
У нас / Политика
 
Проф. Константинов: Има опасност на изборите да се повтори случаят „Арена Армеец“
Агенция КРОСС - 22 Февруари 21:11
У нас / Политика
 
ЦИК: Подадена е една оферта за доставка на устройства за машинно гласуване
БългарияУтре - 22 Февруари 21:03
Предстои преглед на техническите и  финансови параметри на офертата
У нас / Политика
 
Цитат на деня: Въпросът за следващата обитаема планета вече не е “дали“, а “кога“
Dnevnik.bg - 22 Февруари 20:55
Въпросът да открием следващата обитаема планета като Земята, вече не започва с “дали“, а с “кога“. Това каза директорът на научните мисии на американската космическа агенция НАСА Томас Цурбухен по...
У нас / Политика
 
Танева: Ако МЗХ не е работило 3-4 месеца, нямаше през декември да има над 500 млн. лв. директни плащания
Actualno - 22 Февруари 19:45
У нас / Политика
 
Танева: Ако МЗХ не е работило 3-4 месеца, нямаше през декември да има над 500 млн. лв. директни плащания
Actualno - 22 Февруари 19:45
У нас / Политика
 
търси в новини


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ В картинки
21:30 ЕС Медиа   Спорт / Футбол
Шампионска лига: Гледай с BGfootball.com Порто - Ювентус НА ЖИВО ТУК
21:29 БългарияУтре   У нас / Политика
Т.Дончев: ГЕРБ няма да се включи в колективното безумие с обещанията
21:29 Investor.bg   Икономика / Бизнес
Лихвите в САЩ може да тръгнат нагоре “съвсем скоро“
21:25 Novsport   Спорт / Баскетбол
Берое с нова победа в Адриатическата лига
21:23 БНР   У нас / Общество
За първи път жена оглави “Скотланд ярд“
21:22 Dnevnik.bg   У нас / Общество
Член на съдебния съвет и съдия в Общия съд на ЕС са юристи на годината
6 години затвор за препикан и подпален Коран
21:18 Novsport   Спорт / Футбол
Ювентус излиза срещу Порто с мощно нападение
21:17 Fakti.bg   По света / Политика
Макрон се обедини с Франсоа Байру
21:15 Novsport   Спорт / Футбол
Стартовите състави на Севиля и Лестър

АРХИВ НА ЗАГЛАВИЯТА
« « февруари 2017  
П В С Ч П С Н
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | какво ново | Мобилна версия Copyright © 2016 Dir.bg. All rights reserved.